Waarom kiezen voor solide zeep en shampoo?
We zijn allemaal gewoon geworden aan onze bus met vloeibare zeep, maar dat is niet meer dan een gewoonte. Ik geef je alvast kort enkele redenen waarom je beter kiest voor een solide vorm.
* GEZOND. In tegenstelling tot hun vloeibare vorm zijn vaste zepen vrij van parabenen, palmolie en agressieve reinigers als SLS. Zepen gemaakt volgens de cold-procesmethode bevatten enkel natuurlijke ingrediënten en bevatten voldoende vetten zodat jouw huid voldoende gevoed wordt na de reiniging. Ook de zeepvrije varianten bevatten enkel natuurlijke producten.
* GOEDKOOP. Eén stuk zeep vervangt drie tot vier bussen vloeibare zeep en is op die manier dus veel voordeliger.
* DUURZAAM. Vloeibare zeep bevat tot 80%water. Water dat getransporteerd wordt en zo dus de CO2-uitstoot verhoogd. Bovendien zijn ze verpakt in plastiek flessen. Een stuk zeep bevat nauwelijks nog water en zijn bij ons hoogstens in papier gewikkeld.
* HYGIËNISCH. Je zou het misschien niet denken maar een stuk zeep is hygiënischer dan vloeibare zeep. De ph-waarde van de zeep zorgt dat er geen bacteriën kunnen groeien of overgedragen worden. Bacteriën vertoeven wel graag in water, en dat is nu net wat vloeibare zeep hoofdzakelijk is. Let wel op dat je stuk zeep na gebruik steeds goed kan drogen. Maak hiervoor gebruik van een gepast zeepbakje of zakje. Wanneer de zeep veel gebruikt wordt door verschillende mensen (gemeenschappelijk toilet, ziekenhuis,...) is de vloeibare variant wel te verkiezen.
* AANGRNAAM IN GEBRUIK. Rechtstreeks op je huid, eerst goed laten schuimen in de handen of liever gebruik maken van een zeepzakje. Iedereen heeft zijn voorkeur. OK, ik geef toe, een solide shampoo lijkt vreemd maar eens je het hebt gebruikt wil je nooit meer terug. Zoals ik zeg, het is een gewoonte.
* DIERVRIENDELIJK. Onze zepen zijn volledig dierproefvrij.
* REISGEMAK. Geen ontplofte douchegel meer in je toiletzak. Een solide zeep mag zelfs mee in de handbagage op het vliegtuig.
En tot slot nog een kleine tip voor grote gezinnen. Hang een kenteken of gekleurde parel aan het zakje van ieders gezinslid. Zo weet je welk stuk van wie is. Of welke je zeep, shampoo en aftershampoo is.
Aandachtspunten bij eerste gebruik van solide shampoo
Mogelijks moet je haar en hoofdhuid even wennen. Bij een solide zeepvrije shampoobar is dat doorgaans iets minder het geval, omdat die qua samenstelling overeenkomt met een natuurlijke vloeibare shampoo.
Bij haarzeep zal je haar moeten wennen: die reinigt milder en heeft een hogere pH-waarde. In het begin kan je haar daardoor erg vet aanvoelen of net droog en stroef. Om dit effect te verminderen, kun je je lokken na het wassen eventueel naspoelen met appelazijn. Dit herstelt de pH-waarde van je haar. Na verloop van tijd kan ook je hoofdhuid jeuken of krijg je last van roos. Dit komt omdat je synthetische shampoo een film legt over je hoofdhuid welke nu afgebroken wordt. Je eigen talgklieren moeten nu de kans krijgen om de natuurlijke beschermlaag terug te herstellen. (een natuurlijk haarmaskertje kan ondertussen soelaas bieden) Dit proces duur ongeveer 4 tot 6 weken, al merken sommige personen hier helemaal niets van. Maar eens je doorzet en je haar heeft zich aangepast zal je merken hoe natuurlijk en zijdezacht je haar is. Het is het proces zeker waard.
Wat is het verschil tussen een (shampoo)bar en een (shampoo)zeep?
De (shampoo) zepen uit ons assortiment worden volgens de cold process methode gemaakt. Cold process zeep is gemaakt van plantaardige oliën en boters die gemengd worden met loog. Dit gaat dan het zogeheten verzepingsprocess aan. Waar de zeep eerst vloeibaar is wordt de zeep na een aantal uren hard, de loog verdwijnt uit de zeep en heb je een blok zeep. De ph van een zeep is verschillend van deze van onze huid, wat soms dat vreemde droge gevoel kan geven. Maar in het verzepingsproces wordt er spontaan een bijproduct gecreëerd, namelijk glycerine, een vochtinbrenger. Deze wordt bij onze ambachtelijke zepen niet gescheiden waardoor je huid zich zeer snel terug zal herstellen en zijdezacht aanvoelt. Wat maakt een zeep dan een shampoo? Wel, door te spelen met de ingrediënten wordt er een zeep samengesteld welke perfect is om haren mee te wassen.
De (Shampoo) bars worden geperst. Er wordt een pasta gemaakt van verschillende natuurlijke ingrediënten welke nadien worden samengeperst in een mal. Het productieproces is dus heel anders.
Hoe gebruik je solide Shampoo?
Heel simpel. Maak je haren nat. Neem je shampoo en wrijf deze enkele keren door je haar. Je zal merken dat deze al snel begint te schuimen. Je masseert je haren goed in en spoelt nadien goed uit. Nadien kan je eventueel nog gebruik maken van een conditioner.
Hoe berg je je stuk zeep/shampoo op?
Volgens ieder zijn voorkeur. Zolang je zeep/shampoo maar goed kan drogen. Dit is belangrijk voor de hygiëne en je bar zal ook langer meegaan.
- Een zeepzakje: deze hang je buiten de waterstraal in de douche (aan een zuignaphaakje bijvoorbeeld). Je kan je stuk zeep er telkens uitnemen voor gebruik of je gebruikt het zakje als washandje. Ideaal voor die laatste stukjes zeep.
- Op een zeepschaaltje. Sommige hebben een zeepschaaltje buiten de douche staan en nemen hun stukje zeep dan telkens mee voor ze gaan douchen.
- Op een soaplift. Sommige maken er zelfs een hele stapel van. Ieder zijn zeepje op zijn soaplift.
- Met een magnetische zeephouder. Heel minimalistisch design.
Op reis?
Zeker dat! Neem (de laatste stukjes) zeep mee in een roestvrij doosje. Neem een zeepzakje mee en weg ben je. Geen kans op lekkage.